menu

Impulse 50+   read more>>

Úrad vlády   read more>>

Európsky sociálny fond   read more>>

EQUAL   read more>>

Slovenské národné stredisko pre ľudské práva   read more>>

Verejný ochranca práv   read more>>

Bostonské slimáčiky


POTREBNÉ PRÍSADY

kvások: 100 ml mlieka, 2 a ½ lyžičky sušeného droždia (alebo ½ kocky čerstvého droždia), štipka cukru* 560 g hladkej múky špeciál, 2 polievkové lyžice kryštálového cukru, 2 lyžičky soli, 150 ml mlieka, 60 g masla (Hera), 2 veľké rozšľahané vajcia, kúsok masla na vymazanie plechov, 1 žĺtok a lyžica vody na potretie, na posypanie rasca, sezam, mak, hrubá soľ….

POSTUP PRÍPRAVY

Tento recept mám z jednej úžasnej knihy. Rada sa s Vami podelím aj o ďalšie, ktoré sa chystám postupne odskúšať. Vyzerá to v postupe zložito, ale verte mi, že druhýkrát už nebudete potrebovať ani recept. Cesto si môžete nechať vykysnúť aj v domácej pekárničke, potom ho nechať dokysnúť, ako je uvedené v postupe.

  • Sušené droždie nasypeme do 1 dl vlažného mlieka, pridáme štipku cukru, zamiešame, necháme postáť aspoň 10 min, aby sa rozpustilo a vytvorila sa na povrchu jemná pena (miesto sušeného sa dá použiť aj čerstvé, postup je ten istý). Sušené je ale menej cítiť v pečive. Občas premiešať drevenou vareškou.
  • Zvyšné mlieko ohriať, pridať cukor a maslo, miešať, kým sa všetko neroztopí
  • Rozšľaháme si vajíčka /ja som kúpila asi z liliputky :-) , tak som použila 3/
  • Do väčšej misy preosejeme múku, zmiešame so soľou. Do stredu urobíme priestor na tekuté prísady – vylejeme rozpustené kvasnice a maslovú zmes.
  • Zmiešame s múkou, najprv varechou a rukami domiesime, až vytvoríme mäkké lepkavé cesto, ktoré nejdete odlepiť z rúk :o )
  • Cesto sa o chvíľu „stiahlo“ a prestalo byť lepkavé. Prenesieme ho na pomúčenú dosku, miesime aspoň 5-7 min, prisypávať múku máličko, len vtedy, keď už cesto ide ťažko od dosky. Stačilo mi dvakrát jemne posypať a super sa s ním pracovalo. Cesto nesmie byť suché, ale mäkké.
  • Takto vymiesené hladké cesto vložíme do misy, ktorú jemne potrieme maslom aj po bokoch, trošku pomúčiť, zakryť utierkou, nechať kysnúť aspoň 1 a ½ hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.Myslím, že mňa trošku zradili kvasnice. Ale nakyslo aj tak.
  • vyberieme na dosku – už som ju nemúčila, trošku ho roztiahnuť a nechať tak ešte aspoň 10 min.
  • Rozdeliť cesto na 16 kúskov – jemne som rozvaľkala cesto na šírku 32 cm, aby sa mi lepšie odkrajovali rovnaké kúsky, na šírku 2 cm. Odkrajovať treba radielkom, aj dvakrát prejsť to isté miesto, nožom sa Vám to bude ťahať.
  • Každý kúsok by mal mať dĺžku 30 cm (keď som ich oddeľovala pomocou radielka, tak boli akurát do potrebnej dĺžky), skrútiť do špirály
  • Cesto nestláčať, jemne vytvarovať slimáčiky, spodný koniec podložiť pod cesto a jemne ho pritlačiť, aby sa pri pečení neodtiahol.
  • Prikryť utierkou a nechať na doske podkysnúť ešte ďalších 30 min. Nechajte si zatiaľ zohriať rúru na 190° C.
  • potrieť žĺtkom /aj po bokoch/, rozmiešaným s vodou a ľubovoľne posypať.
  • Preniesť na plech (dala som 6 kúskov na jeden plech, na ďalšie po 5) na papier na pečenie, alebo jemne potretý maslom /nie olejom/. Rúru si poznáte, tak treba odsledovať, aby sa upiekli pekne dozlatista – musí Vám po poklepaní na spodok vydať dutý zvuk. Ja som vyberala prvý plech asi niečo po 10-tich minútach. Pečú sa rýchlejšie, tak, aby sa nevysušili. Ešte horúce potrieť mliekom. *Nechať vychladnúť na mriežke, aby horúci vzduch neostal v pečive.* Pomohla mi aj podložka na grilovanie.
  • Sú senzačné – jemne sladkoslané. Potrieť syrovou penou, masielkom, so šunkou, čím len chcete. *Dobrú chuť*

zdroj: www.mimibazar.sk

23. November 2010 9:31, Klub, Košice Ťahanovce