POTREBNÉ PRÍSADY
700g zemiakov(aj 1kg), polohrubú múku(asi 200-300g),soľ, mlet.čierne korenie, masť alebo olej, cesnak.
POSTUP PRÍPRAVY
Tieto lokšíky sú super!!! Vhodné skoro ku všetkému..samozrejme najviac sa hodia ku kyslím polievkam a omáčkam. Poslúžia aj ako náhrada za pečivo či chlieb, vhodné ku rôznym šalátom(obmena pizza štangličiek), k pečenej kačke či húske a pod.
- Zemiačky uvaríme v šupke..a necháme vychladnúť. Ošúpeme. Postrúhame, posolíme..pridávame postupne múku a vypracujeme vláčne cesto.
- Roztopíme si masť..(alebo použite olej)
- Pridáme 4-5 roztlačených stúčikov cesnaku a posolíme(aby to bolo dostatočne slankavé..)
- Z valčeka odkrajujeme asi1-1,5cm hrubé kolieska. Na pomúčenej doske rozvaľkáme.
- Pomastíme..(snažíme sa tam natrieť aj tie kúsočky roztlačeného cesnaku).
- Pokoreníme..(troška, aby veľmi neštípalo).
- Stočíme ako palacinku a ukladáme na vymastený plech..Taktiež pomastíme lokšiky aj z vrchu..Pre detúrence môžme urobiť slimáčikov.
- Šupneme to do vyhriatej rúry (220 stupňov)..a pečieme do červenkasta..ja zvyknem lokšíky aj pootáčať, aby sa pekne pripiekli z oboch strán.
- Poukladáme na tanierik a môžme papkať. DOBRÚ CHUŤ!
zdroj: www.mimibazar.sk