POTREBNÉ PRÍSADY
Plnka: *hrniec uvarených zemiakov *1kocka brynzde *pažítka podľa chuti *soľ/Cesto: *hrniec očistených zemiakov *hladká múka (1 lyžica) *soľ *mleté čierne korenie * 2 vajíčka/Spražené maslo na poliatie. Olej na vyprážanie. Mikroténový sáčok na robenie pirohov.
POSTUP PRÍPRAVY
Tento fantastický receptík pochádza z Kamienky pri Starej Ľubovni. Robievala ho moja stará mama. Od nej ho vie moja mamka a teraz ja… Pôvodne sa robil na kapustnom liste a plnil sa aj dusenou kapustou.
Príprava je veľmi pracná, ale stojí za to. Upozorňujem, že konzumovať sa musia horúce…vtedy sú chrumkavé.
- Deň dopredu si uvaríme hrniec zemiačkov a ešte horúce potlačíme…aby neboli hrudky. Do studenej kaše dáme kocku bryndze, posekanú pažítku a soľ podľa chuti. Dobre premiešame. Plnka je hotová.
- Očistené zemiaky nakrájame na kocky.
- Rozmixujeme (bez vodičky…tej čo možno najmenej)alebo nastrúhame ako na placky.
- Vylejeme do cedníka a necháme dobre(ale veľmi dobre!!!) odkvapkať.
- Keď už dobre odkvapkali, prehodíme ich do kastrólika. A teraz si pozorne pozrite vodu, čo z nich odkvapkala. Vodu zlejte a na spode hrnca vám ostala biela hmota. To je ŠKROB. (Moja babka používala na škrobenie prádla).
- Vy ho pekne vyškrabte do nášho cesta!!!
- Pridáme dve vajíčka, lyžicu múky.štipka soli a korenie, rozmiešame
- Ideme na to! Rozpálime si olej (ale nie tak, ako manžela!!!) a pripravíme si mikroténové vrecko. Vrecko si rozložíme na dlaň. Na ňu si dáme za varešku cesta.
- Do cesta vložíme plnku. Pomocou vrecka plnku obalíme cestom. Pirožtek preklopíme na dlaň!
- a šup na rozohriateho oleja. Nebojte sa a dajte ruku čo najnižšie, aby vám tam nepľasol. Popálil by vás.
- odkvapkať na servítku a šuuuuuuup na tanier.
- prepražíme masielko, polejeme pirohy a do hrnčeka dáme mlieko… zákvas…. kyslé mlieko….
zdroj: www.mimibazar.sk