menu

Impulse 50+   read more>>

Úrad vlády   read more>>

Európsky sociálny fond   read more>>

EQUAL   read more>>

Slovenské národné stredisko pre ľudské práva   read more>>

Verejný ochranca práv   read more>>

Kamjunske pirohy (zemiakovo-bryndzové) vyprážané


POTREBNÉ PRÍSADY

Plnka: *hrniec uvarených zemiakov *1kocka brynzde *pažítka podľa chuti *soľ/Cesto: *hrniec očistených zemiakov *hladká múka (1 lyžica) *soľ *mleté čierne korenie * 2 vajíčka/Spražené maslo na poliatie. Olej na vyprážanie. Mikroténový sáčok na robenie pirohov.

POSTUP PRÍPRAVY

Tento fantastický receptík pochádza z Kamienky pri Starej Ľubovni. Robievala ho moja stará mama. Od nej ho vie moja mamka a teraz ja… Pôvodne sa robil na kapustnom liste a plnil sa aj dusenou kapustou.
Príprava je veľmi pracná, ale stojí za to. Upozorňujem, že konzumovať sa musia horúce…vtedy sú chrumkavé.

  • Deň dopredu si uvaríme hrniec zemiačkov a ešte horúce potlačíme…aby neboli hrudky. Do studenej kaše dáme kocku bryndze, posekanú pažítku a soľ podľa chuti. Dobre premiešame. Plnka je hotová.
  • Očistené zemiaky nakrájame na kocky.
  • Rozmixujeme (bez vodičky…tej čo možno najmenej)alebo nastrúhame ako na placky.
  • Vylejeme do cedníka a necháme dobre(ale veľmi dobre!!!) odkvapkať.
  • Keď už dobre odkvapkali, prehodíme ich do kastrólika. A teraz si pozorne pozrite vodu, čo z nich odkvapkala. Vodu zlejte a na spode hrnca vám ostala biela hmota. To je ŠKROB. (Moja babka používala na škrobenie prádla).
  • Vy ho pekne vyškrabte do nášho cesta!!!
  • Pridáme dve vajíčka, lyžicu múky.štipka soli a korenie, rozmiešame
  • Ideme na to! Rozpálime si olej (ale nie tak, ako manžela!!!) a pripravíme si mikroténové vrecko. Vrecko si rozložíme na dlaň. Na ňu si dáme za varešku cesta.
  • Do cesta vložíme plnku. Pomocou vrecka plnku obalíme cestom. Pirožtek preklopíme na dlaň!
  • a šup na rozohriateho oleja. Nebojte sa a dajte ruku čo najnižšie, aby vám tam nepľasol. Popálil by vás.
  • odkvapkať na servítku a šuuuuuuup na tanier.
  • prepražíme masielko, polejeme pirohy a do hrnčeka dáme mlieko… zákvas…. kyslé mlieko….

zdroj: www.mimibazar.sk

23. November 2010 9:52, Klub, Košice Ťahanovce